Finansiering

Att bygga ett nytt hus är förmodligen en av de största händelserna ni gör i livet. Beroende på hur er ekonomi ser ut och hur mycket sparat kapital ni har kommer en del av det kapitalet behöva komma från en kontantinsats. Hur mycket ni behöver låna beror helt på era förutsättningar. Vi rekommenderar därför alltid våra kunder att ta kontakt med en bank för att se över vilka möjligheter som finns. Vi hjälper er gärna med den kontakten.

Den finansiella biten när man bygger nytt hus

När det kommer till den finansiella biten är det en del att tänka på när man bygger ett nytt hus. Huset är en sak, tomten är en annan men i er budget behöver ni även ta hänsyn till allt från pantbrev till anslutningsavgifter. För att det ska bli så tydligt som möjligt för er har vi radat upp de viktigaste faktorerna och kostnaderna som tillkommer när ni bygger ett nytt hus. Det är även dessa kostnader vi tillsammans lägger in i er egen produktionskostnadskalkyl.

Kontantinsats och lån

När det kommer till lånet från banken så hjälper banken till med att räkna ut hur pass mycket ni får låna. 85% av bostadens värde går att belåna med bolån.

Resterande 15% behöver finansieras på annat vis, vanligtvis från egna besparingar eller försäljningen av nuvarande bostad. Beroende på hur er privata ekonomi ser ut kan det finnas chans att låna mer än det man kan med er bostad som säkerhet.

Tipset är att sitta ner med banken och se över era möjligheter så att ni vet vilken budget ni har till ert husköp. Just denna delen styr nämligen vilket hus ni har möjlighet att bygga.

Byggnadskreditiv

De flesta banker erbjuder en smidig lösning när det kommer till att bygga nytt hus. Lösningen kallas för byggnadskreditiv. Detta innebär att ni lånar pengar allt eftersom fakturorna kommer in och ni betalar endast ränta på det belopp som står på fakturan.

Ni behöver inte heller amortera under byggtiden utan ni skickar bara in fakturorna till banken så sköter de resten. Detta byggnadskreditiv omvandlas sedan till ert bolån när ert nya hus är färdigbyggt. Förutom engångskostnaden betalar ni endast ränta på de pengar som ni använt och ni behöver inte amortera under byggtiden.

Amortering

För att veta hur mycket ni behöver amortera behöver ni först veta hur stor del av ert nya hus som finansieras med lånade pengar. Det är dessa lånade pengar som amorteringen räknas på. Vi tar två exempel:

 • Om ni tar ett bolån på mellan 50-70 procent av bostadens värde ska ni amortera 1 procent per år.
 • Tar ni i stället ett bolån på över 70 procent är det en amortering på minst 2 procent per år.

Välj rätt bank! Vissa banker erbjuder amorteringsfrihet under en viss period de första åren när ni bygger nytt hus om ni kommer under belåningsgraden på 70 procent.

Produktionskostnadskalkylen som ger trygghet i husköpet

När ni träffar en husrådgivare hos oss går vi tillsammans igenom alla dessa kostnader som tillkommer och tillsammans lägger vi in detta i en så kallad produktionskostnadskalkyl. Denna kalkyl är en trygghet för er. Den ger er en överblick av alla kostnader såsom tomt, markarbeten, bygglovsavgifter med mera. För oss är det jätteviktigt att ni känner er trygga med ert husköp och därför går vi igenom produktionskostnadskalkylen noggrant.

Nedan följer exempel på kostnader som en sådan kalkyl kan innehålla:

 • Huset
 • Byggkostnad
 • Tomt
 • Markarbeten
 • Lagfart
 • Geoteknisk undersökning
 • Anslutningsavgifter
 • Bygg-el
 • Kontrollansvarig
 • Bygglovskostnader
 • Huset
 • Huset

Produktionskostnadskalkylen är inte bara en kalkyl utan det är även ett underlag som banken använder sig av för att besluta hur mycket ni får låna och sedan bevilja ett byggnadskreditiv. Det är även en kalkyl som mäklaren använder sig av när denne gör en förhandsvärdering av ert nya hus.

Går ni i hustankar och vill bygga ett nytt hus? Tänk på att börja i rätt ände. Ta gärna kontakt med oss för att få en tydlig och klar bild över kostnader som medföljer i själva husprocessen. När ni vet det och ni vet vilket hus ni vill ha vet ni också närmare vilken budget ni har att röra er med. Det är här er husresa börjar!

Avtal på gång

Kontakta oss

Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus? I en husprocess är det en del faktorer att ha i åtanke. Vi hjälper er när det kommer till den biten. Ta gärna kontakt med oss för att få klarhet i vart ni ska börja och vad ni ska tänka på i första hand, tillsammans bygger vi ert drömhus.

Ni kan ringa oss på010-330 76 75

2024 © Nordiska Villor - nordiskavillor.se