villa gotland

MED KÄNSLA FÖR STENHUS
STENHUS

STENHUS

Varför ska ni bygga
ett stenhus i Helsingborg?

← Läs mer
FÖRDELAR

FÖRDELAR

Stenhus för samma pris
som ett trähus

Läs mer →
För oss som hustillverkare på Nordiska Villor har ordet hem en större betydelse. För de flesta som bygger nytt hus är detta en resa som görs en gång i livet. Precis som era val är varje hem unikt och speglar er personlighet. Det är därför viktigt för oss som hustillverkare att ni blir nöjda med ert nya stenhus och känner att ni är hemma i ert nya hus. För ett stenhus är inte bara ett hem utan det är en plats att bilda en framtid i. Det är skrivet i sten att vi som husleverantör tillsammans med er kommer att bygga och designa ert drömhem i sten!
— NORDISKA VILLOR

MARKOMRÅDE

LETAR NI EFTER EN TOMT I HELSINGBORG

Läs mer

Kontakta oss

Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus? I en husprocess är det en del faktorer att ha i åtanke. Vi hjälper er när det kommer till den biten. Ta gärna kontakt med oss för att få klarhet i vart ni ska börja och vad ni ska tänka på i första hand, tillsammans bygger vi ert drömhus.

Ni kan ringa oss på010-330 76 75

villa gotland

En hustillverkare som gör er husdröm till verklighet

HUSTILLVERKARE
Istället för att välja ett färdigt stenhus bland våra husmodeller kan ni med hjälp av våra arkitekter rita upp ert eget stenhus. Ni kan med andra ord få er husdröm att bli till verklighet. Det kan vara att ni vill rita upp ett nytt hus helt från början eller att ni vill ändra planlösningen i en av våra befintliga husmodeller. Med hjälp av våra arkitekter kan vi tillsammans rita upp ert nya stenhus så som ni vill ha det.

Skräddarsy ert hem med ett arkitektritat stenhus

SKRÄDDARSY
Det hela börjar med att vi sätter oss ner tillsammans och går igenom era önskemål. Hur vill ni att ert nya hus ska se ut? Vilken takbeklädnad vill ni ha? Vill ni ha mönster i putsen eller vill ni ha en slät puts? Vi går igenom hur ni vill att ert nya stenhus ska se ut både exteriört och interiört. Det som kan vara bra att utgå från här är hur er tomt ser ut. På så sätt kan vi hjälpa er att få ut så mycket som möjligt av placeringen av ert nya hus när det gäller solläge och utsikt. När vi har planerat färdigt börjar vi rita på ert drömhus tillsammans med våra arkitekter. Valmöjligheterna är stora och ni väljer helt själva hur ert nya stenhus ska se ut. Vi som hustillverkare håller er i handen från början till slut.

Bygga hus ska kännas tryggt hela vägen

BYGGA HUS
Nordiska Villor har många års gedigen kunskap inom husbranschen. Vi är en hustillverkare som vet hur saker och ting fungerar och hur det ska göras så enkelt för er som möjligt både när det gäller finansieringen och hur ni på bästa sätt kalkylerar er budget. Vi vet att det är mycket att tänka på när ni ska bygga ett nytt hus. Vi är en husleverantör som hjälper er med allt från början till slut och ni kan känna er trygga i att ha oss som hustillverkare vid er sida då vi inte släpper er hand förrän ni får nycklarna och kan flytta in i ert nya stenhus.

KVALITET

Genuint, underhållsfritt & hållbart

I många år har vi människor använt sten för att skapa hållbara lösningar till både boende och interiör. Vi på Nordiska Villor tror på ett hem som håller livet ut och som är med er i stället för mot er. Därför tar vi steget fullt ut för att skapa just ert drömhem i Helsingborg.
Läs mer →
HAVET

HAVET

Har ni drömt om
ett hus nära havet?

Läs mer →
LANDET

LANDET

Lugn och ro på
landsbygden?

Läs mer →
NATUREN

NATUREN

Finner ni närheten till
naturen rogivande?

Läs mer →
FAMILJEVÄNLIGT

FAMILJEVÄNLIGT

Där familjen trivs
som bäst!

Läs mer →
Husmodell

EKONOMI

Finansiera ert stenhus

Läs mer →

Hur går det till att få ett arkitektritat stenhus?

STENHUS
Ni har kanske en bild av hur ni vill att ert nya stenhus ska se ut? Ni kanske till och med har ritat upp hur ni vill att planlösningen ska vara. Ni kanske har skrivit en lista på vilka funktioner ni vill ha i ert nya hus. Innan ni träffar vår arkitekt behöver ni ha en tomt att utgå från så att vi vet hur vi ska rita upp ert hus på bästa sätt. Tomten och läget kan nämligen påverka husets utseende en del.

Om ni ej har en tomt hjälper vi er att hitta en tomt som passar er.

När vi har hittat tomten träffar vi en av våra arkitekter. På första mötet går vi igenom vad som står i detaljplanen, om en sådan finns. Där står det hur högt och hur stort ni får bygga. Vi tittar även på nybyggnadskartan, hur tomten ser ut och hur vi ska utforma huset på bästa sätt enligt era önskemål. Det kan till exempel vara viktigt hur fönstren placeras och hur stora de är. Ni kanske till exempel inte vill ha de stora fönsterpartierna placerade mot grannarna.

Se hur ert arkitektritade hus växer fram

ARKITEKTRITAT HUS
Efter detta går vi mer in på detaljer. Här kan ni drömma stort eller vara mer specifik. Skriv ner alla era önskemål. Beskriv allt som ni tycker förenklar er vardag. Ett hem ska vara något ni ska leva i länge så här är det bra att få med allt ni drömmer och tänker på i vardagen. Vad saknar ni och vad önskar ni att ni hade?

Efter och medan vi och arkitekten lyssnar på era önskemål får vi ner alla dessa i en funktionell planlösning så att ni får en bild av hur ert nya arkitektritade hus i sten växer fram.
villa gotland

INTERIÖR / KOMFORT / KVALITET / STIL

Tillval

Läs mer

ARKITEKT

Rita ert drömhus

Läs mer →

INTERIÖR & EXTERIÖR

Inspiration

Läs mer →

LEVERANTÖRER

Samarbetspartners

Läs mer →
[object Object]

Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus i Helsingborg?

NYCKELFÄRDIGT
Vill ni bygga ett nytt hus? Har ni funderat på vad det kostar att bygga ett hus? Vi på Nordiska Villor är en hustillverkare som bygger stenhus och vi tummar inte på kvaliteten eller materialet.

Hos oss kan ni hitta både 1-planshus, 1,5-planshus, 2-planshus med olika stilar som funkishus, vinkelhus, sekelskifteshus, moderna hus och mycket mer. Har ni en annan visuell tanke som ni vill förverkliga kan ni rita eget hus med en av våra arkitekter. Ni kan alltså få ett eget arkitektritat hus exakt så som ni vill ha det.

På Nordiska Villor hittar ni inga trähus utan i vårt sortiment finns gedigna, underhållsfria, klimatsmarta och exklusiva stenhus. Ni kan alltså få ett stenhus till samma pris som ett trähus och ni kan bygga ert hus till ett bra pris. Vi är en husleverantör som vill att ni ska få exakt det ni drömmer om vare sig det är ett hus i sekelskiftesstil, funkisstil eller ett vinkelhus. Det ska vara exakt så som ni vill ha ert stenhus.

När ni bygger nytt hus kan det vara skönt att veta hur husprocessen går till. Vad är det ni behöver tänka på och vad är det ni behöver förhålla er till? Hos oss på Nordiska Villor kan ni få ett nyckelfärdigt stenhus. Med detta menas att ni kan luta er tillbaka medan ert nya hus byggs upp. Vi sköter med andra ord bygget så att det blir ett nyckelfärdigt hus.
MATERIAL

Vad består våra stenhus av?

STENHUS
Stenstommen i våra hus består av Y-tong. För blotta ögat kan detta se ut och kännas som en betongstomme men det är så mycket mer än det. Ett Y-tongblock är en svensk uppfinning och består av sand, vatten och kalk. Resultatet när ni bygger stenhus i Y-tong är allt i ett. Väggen är både bärande och isolerande i en robust design som varken knarrar eller rör sig när vinden blåser. Det färdiga stenhuset blir ett underhållsfritt och klimatsmart hus av god kvalitet.
[object Object]

Vad kostar det och vad är fördelarna?

FÖRDELARNA
Vad kostar det att bygga ett stenhus i Helsingborg? Vad kostar ett stenhus per kvm? Detta beror helt på vad ni väljer och vad ni tycker om. På Nordiska Villor har vi pressat priserna så att ni som drömmer om ett stenhus ska kunna få exakt det. Som stenhusleverantör och hustillverkare vet vi att det kan vara bra att sätta upp en budget så att ni vet vad ni kan förhålla er till. Vi hjälper er med kalkylen och hos oss kan ni vara trygga i att ni får den bästa kvaliteten och de bästa tillvalen då vi endast samarbetar med ledande varumärken.

Fördelarna med att köpa ett stenhus från Nordiska Villor är att det blir mycket billigare. Eftersom vi säljer hus till samma pris som ett trähus. Stenhus är underhållsfria, klimatsmarta och designen är mer robust. Tänk er att slippa röta, mögel eller en stomme som kan knarra när det blåser. Detta är anledningen till att vi har valt att bygga våra hus enbart i sten och att vi inte bygger trähus. Ett stenhus kommer att hålla livet ut och i generationer. Ni kommer framförallt märka fördelarna i era kostnader. Ett stenhus är otroligt energisnålt och har ni dessutom solceller då kommer ni att spara en hel del eller till och med bli självförsörjande.
[object Object]

Rita ert eget hus

ARKITEKT
Vad innebär det att få ett arkitektritat stenhus? Vi har många stenhusmodeller men ibland kommer det kunder till oss som har en egen bild i tankarna på vad de vill ha för stenhus. De vill bygga ett nytt hus med en egen design. Hos oss kan ni få hjälp med att rita ert hus med våra arkitekter så att er idé går från att bara vara en ide till att sättas på print. Ni kan välja hur ni vill att er planlösning ska se ut, var vill ni att köket ska placeras. Hur vill ni att ljusinsläppet ska vara i vardagsrummet? Var vill ni att badrummet ska vara placerat? Vill ni ha ett badkar i badrummet eller en stor dusch? Ni väljer precis själv hur ni vill att ert arkitektritade stenhus ska ritas. Våra arkitekter hjälper er att balansera upp era idéer så att de också passar in i det ni behöver förhålla er till. Ibland finns det en detaljplan ni behöver förhålla er till. Denna detaljplan kan bestämma vilka färger ni får ha på taket, vilket materialval ni får ha på taket, vilken färg på exteriören av huset ni får ha, vilken höjd på huset det får vara. Ja, detaljplanen styr en del och det är därför vi har en stor huskatalog där ni kan välja bland flera olika stenhus eller rita ert eget hus.

Att bygga ett nyckelfärdigt hus och nytt hus är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Kika gärna in bland våra stenhusmodeller och låt inte era drömmar bara vara drömmar utan låt oss på Nordiska Villor hjälpa er att förverkliga dem. Låt oss bygga ert stenhus till samma pris som ett trähus men med stenhusets alla fördelar. Fördelar som inte ett trähus har. Ett stenhus som kommer vara med er i många år framöver. Drömmer ni om att ha ett egenritat stenhus i Helsingborg? Ta kontakt med oss på Nordiska Villor så hjälper vi er att förverkliga den.

PROJEKT

Husprocessen steg för steg

Läs mer →
Husmodell

Frågor & svar

Vad kostar ett stenhus?

1. FAQ
Hur mycket ett stenhus kostar beror till största delen på hur stort huset är och hur mycket material som går åt till att bygga huset. Hos oss på Nordiska Villor kan du få ett stenhus till samma pris som ett trähus och husen kostar från 1645000 SEK för materialsatsen. Ett nyckelfärdigt stenhus från Nordiska Villor med material och entreprenadkostnader kostar från 23000-25000 SEK per kvadratmeter. Ta gärna kontakt med oss på info@nordiskavillor.se för att få hjälp med att skräddarsy husmodellen efter er budget.

Varför ska man bygga ett stenhus?

2. FAQ
Ett stenhus är hållbart, genuint, energisnålt och underhållsfritt. Ni slipper oroa er för mögel, röta eller svamp som kan uppstå i ett trähus. Stommen i ett stenhus är robust och stabil och den knarrar ej när det blåser. Med ett stenhus kan ni bli självförsörjande vid smarta materialval.

Är stenhus bättre än ett trähus?

3. FAQ
Allt beror såklart på tycke och smak men ur ett konstruktionsperspektiv så är ett stenhus mer hållbart, genuint och underhållsfritt. Ni kan med andra ord bli näst intill självförsörjande med ett nytt stenhus när ni väljer smarta tillval såsom exempelvis solceller

Stenhus för samma pris som trähus?

4. FAQ
Det stämmer! Hos oss på Nordiska Villor kan ni få ett stenhus till samma pris som ett trähus. Vi har de bästa priserna på marknaden så att ni som kund ska kunna få det ni vill ha utan att tumma på kvaliteten.

Vad är skillnaden mellan stenhus och trähus?

5. FAQ
Skillnaden är stor. Ett stenhus är underhållsfritt och väldigt hållbart. Designen väljer ni själv och konstruktionen är robust och stabil. Stommen består av Ytong-block. Blocken är redan isolerade i jämförelse med trähus där man även behöver ha isolering i väggarna. En stomme av Ytong knarrar ej när det blåser utan står stadigt i alla väder.

Varför ska man bygga med Nordiska Villor?

6. FAQ
Har ni alltid drömt om ett stenhus men ni tycker att alla stenhus ni tittar på är för dyra? Då ska ni bygga med oss på Nordiska Villor. Hos oss får ni nämligen ett stenhus till samma pris som ett trähus.

Vad är skillnaden mellan Nordiska Villor och andra hustillverkare?

7. FAQ
Skillnaden är framför allt priserna. Hos oss hittar ni stenhus till samma pris som ett trähus. Vi sätter alltid er i fokus och vi är med er under hela processens gång från början tills ni får nycklarna till ert nya stenhus. Vi har stor erfarenhet av både husbranschen och design vilket innebär att ni som kund hos oss kan få tips och råd i allt under ert husköp.

Kan man bli självförsörjande med ett stenhus?

8. FAQ
Ja, det kan man. Allt beror på vilka tillval ni väljer. Väljer ni till exempel solceller så har ni tagit steget till att bli självförsörjande. Vi på Nordiska Villor ger er gärna tips på hur. Ta gärna kontakt med en av våra kunniga husrådgivare på 010 330 76 75 så berättar vi mer.

Varför är det bättre att bygga ett nytt hus?

9. FAQ
Att bygga ett nytt hus är bra eftersom ni slipper oroa er för något som kan gå sönder. Ni behöver inte lägga ner tid på reparationer, underhåll med mera det närmaste åren utan ett nytt hus är ett nytt hus och kommer att vara det i många år framöver.

Vad är en generalentreprenad?

10. FAQ
I en generalentreprenad anlitar beställaren en entreprenad (generalentreprenören). Generalentreprenören anlitar i sin tur ett antal underentreprenörer såsom murare, VVS-montör, elektriker med mera. Dessa underentreprenörer blir sinsemellan sidoentreprenörer. Vi på Nordiska Villor arbetar med kunniga entreprenörer som gärna bygger ert hus och gör det nyckelfärdigt åt er.

Kan man rita sitt eget hus?

11. FAQ
Hos oss på Nordiska Villor kan ni tillsammans med våra arkitekter sätta er ner och få er egen idé på print. Ni kan alltså få ert drömhus uppritat exakt så som ni vill ha det till ett bra kvadratmeterpris.

Vad är en arkitektritning?

12. FAQ
Arkitektritning, även så kallad A-ritning eller A-handling, är ett samlingsnamn för sammanställnings-, uppställnings- och detaljritningar som visar utformningen av en byggnad.

Vilka olika taktyper finns det?

13. FAQ
Det finns cirka sju olika taktyper – vadeltak, valmattak, säteritak, tälttak, pulpettak, sargtak och mansardtak.

Hur ser ett sadeltak ut?

14. FAQ
Ett sadeltak sitter ihop i taknocken och har ett fall på vardera sida. Ofta är en taklutning på 45 grader vanlig. Sadeltak är den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur.

Hur ser ett pulpettak ut?

15. FAQ
Ett pulpettak har oftast en lutning i sitt utförande. Ibland kan ett pulpettak ha två lutningar i olika nivåer. Idag används ofta pulpettak på hus i modern stil och funkisstil.

Vad betyder brutet tak?

16. FAQ
Ett brutet tak kallas även mansardtak. Det kan beskrivas som ett sadeltak men med två sluttande sidor.

Vad är en husfasad?

17. FAQ
En fasad är termen för yttersidan på en byggnad.

Vilka sorters fasader finns det?

18. FAQ
Det vanligaste fasadmaterialet idag är puts, trä, tegel, kalksandsten och plåt.

Hur länge håller en putsad fasad?

19. FAQ
En fasad i puts kan sägas hålla runt 40-60 år innan den måste renoveras och en fasad i trä kan tänkas vara i behov av ommålning cirka vart tionde år.

Vad finns det för olika golv?

20. FAQ
Det finns mängder av olika golv i alla typer av utseenden, tjocklekar och färger. Vill ni ha en genuin känsla med ett massivt trägolv eller varför inte en modern look med en 1-stav, 2-stav eller 3-stavsparkett? Ni bestämmer helt själva vilket utseende ni vill ha i ert nya stenhus. Hos oss på Nordiska Villor kan ni välja ur Kährs och Basecos sortiment.

Varför massivt trägolv?

21. FAQ
Det finns inget som säger att ett massivt trägolv är bättre än en 2-stavs eller 3-stavsparkett. Allt beror egentligen på vilket helhetsintryck ni vill skapa i ert nya stenhus. Hos oss på Nordiska Villor kan ni välja golv ur Kährs eller Basecos sortiment i olika pigmenteringar och utföranden.

Får man installera en braskamin själv?

22. FAQ
Ja, det får man men vi rekommenderar att ni läser anvisningarna noga då det är ett antal regler att förhålla sig till såsom olika avstånd mm. För att installera en braskamin kan det ibland krävas bygglov. Ta kontakt med er kommun för att få reda på vad som krävs för just ert område. Köper ni ett hus från Nordiska Villor och väljer till en braskamin som tillval så är det alltid er entreprenad ni väljer som installerar braskaminen åt er.

Hur mycket värme ger en braskamin?

23. FAQ
Vi på Nordiska Villor har valt att erbjuda braskaminer ur Conturas sortiment. Conturas braskaminer eldas med ved och de flesta av deras kaminer har en verkningsgrad runt 80% och kan anslutas till uteluft (verkningsgraden anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme).

Vad kostar fönster med spröjs?

24. FAQ
Priset varierar beroende på storlek och modell av fönster. Hos oss på Nordiska Villor kan ni välja vilka fönster ni vill ha på ert nya stenhus. Vi har valt att erbjuda fönster från både Elitfönster och Hajom så att ni ska få ett brett utbud av alla sorters fönster.

Vad är spröjs?

25. FAQ
Spröjs är en dekoration på fönster. Ofta har man spröjsade fönster om man vill få ett mer genuint eller tidlöst uttryck på sitt nya stenhus. Vill man ha ett mer modernt uttryck så brukar spröjsen utgå.

Kan man lägga plåt direkt på papp?

26. FAQ
Det kan man göra men det är väldigt viktigt att man kontrollerar befintligt ytskikt innan man lägger plåttaket på. Vi rekommenderar dock en underlagspapp istället.

Vad ska man ha under plåttak?

27. FAQ
Under ett plåttak ska man ha någon form av tätskikt såsom underlagspapp. Detta för att skydda huskroppen mot regn som kan tränga in.

Vad är underlagspapp?

28. FAQ
Underlagspapp lägger man som en bas under husets takbeklädnad. Detta används under olika former av tak såsom plåt, takpannor, takpapp eller shingel. Underlagspappen är en del av byggnationen och skyddar huskroppen mot regn.

Vad är syllpapp?

29. FAQ
Syllpapp är en fuktspärr i form av antingen papp eller plattor av gummigranulat.

Vad används syllpapp till?

30. FAQ
Syllpapp är en fuktbarriär. Det behövs mellan olika material för att det ena materialet inte ska suga åt sig fukt. Exempelvis mellan betong och trä då betong är ett väldigt fuktigt material.

Måste man ha syllpapp?

31. FAQ
Syllpapp är nödvändigt mellan olika material som en fuktspärr.

Vad kostar det att gjuta en betongplatta?

32. FAQ
Priset för att gjuta en betongplatta beror på hur stor plattan behöver vara. Generellt sett ligger priset på 1200-2000 SEK/kvm. Det som sätter priset är tjocklek, storlek och laster.

Vad är en betongplatta?

33. FAQ
En betongplatta är ett alternativ till en grundlösning för ert nya hus, det vill säga en betongplatta är det ni bygger ert hus på. Den är grunden till ert nya hus. I en betongplatta kan ni ha vattenburen golvvärme. För en villa är detta den vanligaste grundlösningen. När ni köper ett hus från Nordiska Villor får ni vattenburen golvvärme i huset. Ni kan reglera denna golvvärme i alla rum.

Hur tjock behöver en betongplatta vara?

34. FAQ
Den vanligaste tjockleken på en betongplatta är 100 mm. Ska ni ha vattenburen golvvärme behöver plattan vara minst 70 mm.

Vad måste man ha bygglov för?

35. FAQ
Bygglov krävs när ni bygger nytt hus, gör en tillbyggnad eller om ni bygger något som utgör en större skillnad på exteriören. Ta gärna kontakt med oss på 010 330 76 75 för att få veta mer om hur husprocessen går till.

Hur mycket får man bygga ut sitt hus utan bygglov?

36. FAQ
Att bygga ut sitt befintliga hus kräver oftast bygglov. Detta eftersom ni ändrar husets storlek och exteriör. Ibland kan reglerna styras beroende på om ni har ert hus inom detaljplanerat område eller ej. Rekommendationen är att ta kontakt med er kommun eller oss på Nordiska Villor för att få veta mer om detta.

Hur går bygglovsprocessen till?

37. FAQ
Det är många steg att tänka på i en bygglovsprocess. Vi har radat upp alla steg åt er här: Husprocessen steg för steg

Vad kostar ett bygglov?

38. FAQ
Vad ett bygglov kostar varierar. Priset beror på vad ni ska bygga och hur stort det är. Priset på ett bygglov kan också variera beroende på vilken kommun ni bygger i då alla kommuner har olika taxor, vilket kan innebära att priset på bygglov skiljer sig mycket runt om i landet. Det som också kan göra att priset varierar är hur pass mycket bygget skiljer sig från detaljplanen.

Vad innebär ett bygglov?

39. FAQ
När ni ska bygga nytt hus, göra en tillbyggnad eller om ert byggprojekt utgör en större skillnad på exteriören så krävs ett bygglov. Ni gör då en anmälan till kommunen ni ska utföra projektet i med de handlingar som er kommun efterfrågar.

Vad är skillnad på bygglov och bygganmälan?

40. FAQ
Den största skillnaden mellan ett bygglov och en bygganmälan är kostnaden. Ett bygglov är mer omfattande än en bygganmälan. En annan stor skillnad är tiden det tar att handlägga. En bygganmälan tar generellt sett fyra veckor medan ett bygglov kan ta upp till tio veckor eller mer beroende på hur omfattande ert byggprojekt är.

Hur länge håller takpannor i betong?

41. FAQ
Hur länge en betongpanna håller beror såklart på hur du sköter och underhåller ditt tak. Normal livslängd på en betongpanna är cirka 100 år.

Vilka takpannor ska man välja?

42. FAQ
Vilken takpanna ni väljer beror på vilken stil ni vill ha på ert nya stenhus. Hos oss på Nordiska Villor kan ni få en betongpanna eller en genuin tegelpanna i olika färger och utföranden. Ibland kan ni välja helt fritt men ibland kan detaljplanen bestämma vilken takbeklädnad ni får välja.

Vilka tegelpannor är bäst?

43. FAQ
Vi på Nordiska Villor har valt att erbjuda takpannor från Benders och Monier för att vi tycker att dessa leverantörer är de bästa på marknaden. Vi vill att ni som kund ska vara nöjd med ert materialval och vi vill att ni som kund hos oss ska få det bästa till ert nya stenhus.

Vilken takbeklädnad är bäst?

44. FAQ
Alla takbeklädnader är bra och ni bestämmer helt själva vad ni vill ha för takbeklädnad på ert nya stenhus. Hos oss kan ni välja allt från plåttak, papptak till betong och tegelpannor från kända och ledande varumärken såsom Monier, Benders, Plannja, Vittinge med flera.

Vilket är det billigaste taket?

45. FAQ
Papptak och betongpannor hör båda två till den billigaste typen av tak man kan lägga.

Vad ska man välja för plåttak?

46. FAQ
Vad ni väljer för plåttak beror på vilken stil ni vill ha på ert nya hus. Hos oss på Nordiska Villor har vi valt att erbjuda plåttak från Plannja då vi tycker att det är det bästa plåttaket på marknaden. I Plannjas sortiment kan ni välja bland olika färger och utföranden.

Vilken takbeklädnad?

47. FAQ
Vilken takbeklädnad du väljer beror ofta på vilken stil ni vill ha på ert nya stenhus. Vill ni ha en modern stil? Eller vill ni hellre ha en tidlös stil på ert nya stenhus? Ibland kan också detaljplanen bestämma vilken typ av takbeklädnad ni får välja på ert nya hus. Ofta styr detaljplanen det om ni bygger inom ett detaljplanerat område. Vi på Nordiska Villor hjälper er att tyda allt detta så att det blir korrekt.

Vad krävs för att få startbesked?

48. FAQ
För att få ett startbesked krävs det att ni har gått igenom hela bygglovsprocessen, vilket kräver en rad förberedelser av ritningar och andra handlingar.

Vad är ett tekniskt samråd?

49. FAQ
Ett tekniskt samråd är ett möte med er som byggherre, oss som hustillverkare, er kontrollansvarige samt kommunen där vi tillsammans går igenom byggprojektet och fastställer en kontrollplan som kontrollansvarig har tagit fram. I det tekniska samrådet redovisas även andra handlingar som eventuellt behövs.

Hur går ett tekniskt samråd till?

50. FAQ
När ni har fått bygglov, valt ert hus, gjort alla tillval och genomfört en slutlig beställning har ni ett tekniskt samråd där ni som byggherre tillsammans med er kontrollansvarige, oss på Nordiska Villor samt kommunen diskuterar byggprojektet. På ett tekniskt samråd har vi på Nordiska Villor tagit fram alla projekteringshandlingar som behövs. Er kontrollansvarige har tagit fram en kontrollplan utifrån dessa projekteringshandlingar. På det tekniska samrådet ska arbetet planeras och organiseras och kontrollplanen er kontrollansvarige har tagit fram ska fastställas.

Får man bygga direkt efter startbesked?

51. FAQ
Ett startbesked behöver ni få skriftligt från kommunen. När ni har fått detta får ni börja bygga. Startbeskedet är giltigt i två år och byggnationen måste sättas igång inom två år och avslutas inom fem år från den dagen då ni fick startbeskedet.

Hur långt innan man får startbesked?

52. FAQ
Hur lång tid en sådan process tar beror på vilken kommun ni söker bygglov i. Det beror också på hur många som söker just när ni söker. Generellt sett kan man säga att det tar ca fem-sex månader från att vi har satt igång processen, beställt nybyggnadskarta, ansökt om bygglov och haft tekniskt samråd.

Vad är en nybyggnadskarta?

53. FAQ
En nybyggnadskarta är en unik karta som beställs från den kommun där ni ska bygga. Nybyggnadskartan visar bredden, längden samt de olika höjderna på er tomt. Utifrån nybyggnadskartan kan ni utläsa var solen går upp och var solen går ner så att ni på bästa möjliga vis kan placera ert nya stenhus utifrån solens läge. Vi på Nordiska Villor hjälper er att tyda allt detta så att ni som kund hos oss ska få så bra solläge som möjligt när vi placerar ut ert nya stenhus. När vi väl sitter med nybyggnadskartan kan vi även planera hur ni vill ha er trädgård. Vill ni ha en pool? Ett garage eller en annan tillbyggnad på er tomt? Vi kan även med hjälp av nybyggnadskartan planera eventuella markarbeten som behöver göras på er tomt så att tomten blir så bra som möjligt för er.

Hur mycket kostar en nybyggnadskarta?

54. FAQ
En nybyggnadskarta kostar allt från 4900 – 9900 SEK beroende på vilken kommun ni ska bygga i.

Hur väljer man arkitekt?

55. FAQ
Att välja arkitekt är en viktig del av er byggprocess. Först bör ni definiera er vision och era behov; Hur många rum är ni i behov av? Vilken husstil tycker ni om? Därefter kan ni börja leta efter arkitekter som har erfarenhet av den typen av projekt ni planerar. Ett bra tips kan vara att be att få se tidigare projekt som arkitekten har ritat, för att få en bild av vad denne kan och har för erfarenhet. En bra arkitekt ska lyssna på era idéer och kunna erbjuda kreativa lösningar som resonerar med er vision. Ett personligt möte kan ge en känsla för hur samarbetet kan fungera. Det är också viktigt att säkerställa att arkitekten har god kunskap om byggnadsregler och lokala förutsättningar.

Hur väljer man arkitekt?

56. FAQ
Att välja arkitekt är en viktig del av er byggprocess. Först bör ni definiera er vision och era behov; Hur många rum är ni i behov av? Vilken husstil tycker ni om? Därefter kan ni börja leta efter arkitekter som har erfarenhet av den typen av projekt ni planerar. Ett bra tips kan vara att be att få se tidigare projekt som arkitekten har ritat, för att få en bild av vad denne kan och har för erfarenhet. En bra arkitekt ska lyssna på era idéer och kunna erbjuda kreativa lösningar som resonerar med er vision. Ett personligt möte kan ge en känsla för hur samarbetet kan fungera. Det är också viktigt att säkerställa att arkitekten har god kunskap om byggnadsregler och lokala förutsättningar.

Hur väljer man arkitekt?

57. FAQ
Att välja arkitekt är en viktig del av er byggprocess. Först bör ni definiera er vision och era behov; Hur många rum är ni i behov av? Vilken husstil tycker ni om? Därefter kan ni börja leta efter arkitekter som har erfarenhet av den typen av projekt ni planerar. Ett bra tips kan vara att be att få se tidigare projekt som arkitekten har ritat, för att få en bild av vad denne kan och har för erfarenhet. En bra arkitekt ska lyssna på era idéer och kunna erbjuda kreativa lösningar som resonerar med er vision. Ett personligt möte kan ge en känsla för hur samarbetet kan fungera. Det är också viktigt att säkerställa att arkitekten har god kunskap om byggnadsregler och lokala förutsättningar.

Vad är en skånelänga?

58. FAQ
En skånelänga är en traditionell typ av boningshus från Skåne, kännetecknad av sin långsmala form med en eller en och en halv våning, ofta täckt med halmtak eller lertegelpannor. Dessa hus har en enkel och funktionell arkitektur, ofta byggda av korsvirke eller sten med vitputsade väggar. Skånelängan är ett praktexempel på ett traditionellt och genuint stenhus som passar in i de flesta detaljplanerna, då husmodellen smälter in i den skånska miljön. Idag ser vi många moderniserade skånelängor där man har behållit den skånska charmen.

Hur väljer man rätt husmodell?

59. FAQ
När ni väljer husmodell är det viktigt att överväga både era nuvarande och framtida behov. Tänk på husets storlek, planlösning, och stil för att säkerställa att det passar just er livsstil. Fundera på hur mycket utrymme ni behöver, om ni vill ha en öppen planlösning, och hur huset ska fungera för familjen över tid. Förutom huset i sig så har tomten en stor betydelse i detta. Det är ofta tomten som exempelvis avgör fönstersättning, placering av rummen. Här kan det vara bra att ta hjälp av en arkitekt för att få idéer och tips.

Hur väljer man rätt hustillverkare?

60. FAQ
Att välja rätt hustillverkare är som att välja rätt partner—det ska kännas rätt både i tanken och i hjärtat. Med rätt hustillverkare blir husprojektet inte bara framgångsrikt utan också lärorikt och roligt. Börja med att titta på vilka tillverkare som erbjuder den husstil ni gillar och boka ett första möte för att känna efter om kemin stämmer. Om tillverkaren har en egen arkitekt är det ett stort plus, då det säkerställer att inget missas i kommunikationen mellan er och säljaren. Begär priser och fatta sedan ett beslut baserat på magkänslan och vad budgeten tillåter.

Hur väljer man rätt husleverantör?

61. FAQ
Nyckeln till att välja rätt husleverantör är att hitta någon som förstår både era behov och drömmar, särskilt om ni siktar på ett arkitektritat stenhus. Rätt leverantör gör resan från idé till färdigt hus både smidig och inspirerande. Börja med att utforska vilka husleverantörer som levererar stenhus i den stilen ni tycker om. Boka sedan ett första möte för att känna efter om husleverantören känns rätt. Om leverantören har en egen arkitekt är det en stor fördel, eftersom det säkerställer att alla detaljer i ert stenhus tas om hand på bästa sätt. Jämför priser och välj den leverantör som känns rätt för er och passar inom er budget.

Vad är skånska stenhus?

62. FAQ
Skånska stenhus, ofta kallade skånelängor, är en klassisk och tidlös byggstil i husbranschen. Skånelängan kännetecknas av sin långsmala, rektangulära form, oftast i ett plan eller en och en halv plan. Fasaden är vanligtvis putsad i en vit, kvastad stil som ger huset en genuin och robust karaktär. Taket, som idag oftast är täckt med lertegelpannor, var förr i tiden ofta klätt med halm. Denna traditionella byggstil speglar både skånsk arkitektur och hantverksskicklighet.

Vad är ett tegelhus?

63. FAQ
Ett tegelhus är en huskonstruktion där väggarna är uppförda av tegelstenar, staplade på varann och som är tillverkade av lera som bränts vid höga temperaturer. Tegel är ett klassiskt byggnadsmaterial som har använts i tusentals år och är känt för sin hållbarhet, värmeisolering och estetik. Tegelhus har ofta en karakteristisk, varm färg och åldras vackert med tiden. Dessutom, precis som ett stenhus så kräver tegelhus minimalt underhåll och har en hög motståndskraft mot brand och fukt, vilket gör dem till ett pålitligt val för många.

Vad är ett betonghus?

64. FAQ
Ett betonghus är en byggnad där huvuddelen av konstruktionen består av betong. Betong är ett mycket starkt och hållbart material som ger utmärkt isolering och skydd mot väder och vind. Precis som stenhus är ett betonghus energieffektivt och kan byggas snabbt och kostnadseffektivt. De har även goda ljudisolerande egenskaper och är motståndskraftiga mot brand och skadedjur. Betong ger också möjlighet till kreativa och moderna arkitektoniska lösningar, vilket gör det populärt i samtida byggnader.

Har Nordiska Villor ett visningshus?

65. FAQ
Det allra första huset vi på Nordiska Villor byggde var en modern tolkning av en skånelänga. Denna husstil, som speglar skånskt hantverk och byggnadstradition, kändes som en perfekt match för Nordiska Villor. Vårt visningshus finns på Österlen, och om ni funderar på att förverkliga ert drömhus är ni varmt välkomna att boka en visning med oss. Detta gör ni genom att ta kontakt med osshär.

Vad är ett nyckelfärdigt stenhus?

66. FAQ
Ett nyckelfärdigt stenhus är ett hus som är färdigbyggt och redo för inflyttning när slutbesiktningen är klar. Detta innebär att alla bygg- och installationsarbeten är klara, inklusive el, VVS, inredning och ytskikt. När du väljer ett nyckelfärdigt stenhus från Nordiska Villor, tar vi hand om hela processen från design och byggnation till slutbesiktning. Ni behöver bara dela med er av er personliga smak när det kommer till exteriöra och interiöra och sedan flytta in när huset är klart. Detta är ett bekvämt val för er som vill ha ett stenhus utan att behöva engagera er i byggprocessens detaljer. Den biten sköter vi åt er.

Vad är ett vinkelhus?

67. FAQ
Ett vinkelhus är en husmodell med en L- eller U-formad planlösning som skapar en naturlig vinkel, ofta använd för att skapa en skyddad uteplats eller trädgård. Denna form erbjuder många fördelar, inklusive ökad avskildhet och bättre skydd mot vind. Vinkelhus har också en social planlösning som främjar öppenhet och samvaro, vilket gör det lättare att samla familj och vänner i gemensamma utrymmen. Dessutom maximerar denna design ljusinsläpp i flera rum och kan anpassas för att passa olika tomtförhållanden.

Vad är ett Atriumhus?

68. FAQ
Ett atriumhus är en husmodell som kännetecknas av en innergård eller ett atrium omgiven av bostadens olika rum. Denna design skapar en häftig och unik arkitektur som påminner om japanska huskoncept, där det finns ett starkt fokus på att förena inomhus- och utomhusmiljöer. Atriumhusen har ofta en privat och skyddad planlösning där innergården fungerar som en central punkt för ljusinsläpp och utomhusliv. Detta huskoncept erbjuder en lugn och avskild atmosfär, perfekt för dem som uppskattar en harmonisk och integrerad boendemiljö.

Slipat betonggolv eller parkett?

69. FAQ
Valet mellan slipat betonggolv och parkettgolv beror på er personliga stil och vilken husmodell och design ni vill skapa. Slipat betonggolv ger en modern och industriell känsla, perfekt för minimalistiska och samtida husstilar. Det är mycket hållbart, lätt att underhålla och utmärkt för golvvärme. Å andra sidan erbjuder parkettgolv en varmare och mer klassisk estetik med en naturlig träkänsla som kan ge ett rum en hemtrevlig atmosfär. Parkett är mjukare att gå på och ger bättre akustik, vilket passar bra för traditionella och mysiga inredningar. Valet bör baseras på vad som bäst matchar er stil och hur ni planerar att använda rummet.

NORDISKA VILLOR

Trygghet hela vägen

Läs mer
villa gotland

14 fördelar med att bygga stenhus

Att hitta lediga tomter kan vara svårt om man inte vet var man ska leta...

villa gotland

Bra att veta när ni ska köpa tomt

Det finns många fördelar med att bygga stenhus. Upplevelsen med att...

villa gotland

Vad kostar det att bygga stenhus?

Att bygga hus ska kännas tryggt och enkelt. Med Nordiska Villor som...

villa gotland

Konsten att välja rätt husmodell

Att välja rätt husmodell kan vara svårt då valmöjligheterna är stora...

villa gotland

Nyckelfärdigt hus med Nordiska Villor

Ordet nyckelfärdigt hus betyder olika för olika hustillverkare...

villa gotland

Varför ska ni bygga ett stenhus?

Det finns en del anledningar till att så många människor bygger nytt hus. Här listar vi några av fördelarna...

2024 © Nordiska Villor - nordiskavillor.se