Frågor & svar

Att bygga hus är en stor händelse i livet så det kan uppstå en del frågor. För att ni enkelt ska få svar på dessa har vi samlat de vanligaste frågorna som dykt upp under våra år som hustillverkare. För att ni lätt ska kunna navigera er i de frågor ni vill ha svar på är det bara att skriva ert sökord i sökrutan.

Vad kostar ett stenhus?

1. FAQ
Hur mycket ett stenhus kostar beror till största delen på hur stort huset är och hur mycket material som går åt till att bygga huset. Hos oss på Nordiska Villor kan du få ett stenhus till samma pris som ett trähus och husen kostar från 1645000 SEK för materialsatsen. Ett nyckelfärdigt stenhus från Nordiska Villor med material och entreprenadkostnader kostar från 23000-25000 SEK per kvadratmeter. Ta gärna kontakt med oss på info@nordiskavillor.se för att få hjälp med att skräddarsy husmodellen efter er budget.

Varför ska man bygga ett stenhus?

2. FAQ
Ett stenhus är hållbart, genuint, energisnålt och underhållsfritt. Ni slipper oroa er för mögel, röta eller svamp som kan uppstå i ett trähus. Stommen i ett stenhus är robust och stabil och den knarrar ej när det blåser. Med ett stenhus kan ni bli självförsörjande vid smarta materialval.

Är stenhus bättre än ett trähus?

3. FAQ
Allt beror såklart på tycke och smak men ur ett konstruktionsperspektiv så är ett stenhus mer hållbart, genuint och underhållsfritt. Ni kan med andra ord bli näst intill självförsörjande med ett nytt stenhus när ni väljer smarta tillval såsom exempelvis solceller

Stenhus för samma pris som trähus?

4. FAQ
Det stämmer! Hos oss på Nordiska Villor kan ni få ett stenhus till samma pris som ett trähus. Vi har de bästa priserna på marknaden så att ni som kund ska kunna få det ni vill ha utan att tumma på kvaliteten.

Vad är skillnaden mellan stenhus och trähus?

5. FAQ
Skillnaden är stor. Ett stenhus är underhållsfritt och väldigt hållbart. Designen väljer ni själv och konstruktionen är robust och stabil. Stommen består av Ytong-block. Blocken är redan isolerade i jämförelse med trähus där man även behöver ha isolering i väggarna. En stomme av Ytong knarrar ej när det blåser utan står stadigt i alla väder.

Varför ska man bygga med Nordiska Villor?

6. FAQ
Har ni alltid drömt om ett stenhus men ni tycker att alla stenhus ni tittar på är för dyra? Då ska ni bygga med oss på Nordiska Villor. Hos oss får ni nämligen ett stenhus till samma pris som ett trähus.

Vad är skillnaden mellan Nordiska Villor och andra hustillverkare?

7. FAQ
Skillnaden är framför allt priserna. Hos oss hittar ni stenhus till samma pris som ett trähus. Vi sätter alltid er i fokus och vi är med er under hela processens gång från början tills ni får nycklarna till ert nya stenhus. Vi har stor erfarenhet av både husbranschen och design vilket innebär att ni som kund hos oss kan få tips och råd i allt under ert husköp.

Kan man bli självförsörjande med ett stenhus?

8. FAQ
Ja, det kan man. Allt beror på vilka tillval ni väljer. Väljer ni till exempel solceller så har ni tagit steget till att bli självförsörjande. Vi på Nordiska Villor ger er gärna tips på hur. Ta gärna kontakt med en av våra kunniga husrådgivare på 010 330 76 75 så berättar vi mer.

Varför är det bättre att bygga ett nytt hus?

9. FAQ
Att bygga ett nytt hus är bra eftersom ni slipper oroa er för något som kan gå sönder. Ni behöver inte lägga ner tid på reparationer, underhåll med mera det närmaste åren utan ett nytt hus är ett nytt hus och kommer att vara det i många år framöver.

Vad är en generalentreprenad?

10. FAQ
I en generalentreprenad anlitar beställaren en entreprenad (generalentreprenören). Generalentreprenören anlitar i sin tur ett antal underentreprenörer såsom murare, VVS-montör, elektriker med mera. Dessa underentreprenörer blir sinsemellan sidoentreprenörer. Vi på Nordiska Villor arbetar med kunniga entreprenörer som gärna bygger ert hus och gör det nyckelfärdigt åt er.

Kan man rita sitt eget hus?

11. FAQ
Hos oss på Nordiska Villor kan ni tillsammans med våra arkitekter sätta er ner och få er egen idé på print. Ni kan alltså få ert drömhus uppritat exakt så som ni vill ha det till ett bra kvadratmeterpris.

Vad är en arkitektritning?

12. FAQ
Arkitektritning, även så kallad A-ritning eller A-handling, är ett samlingsnamn för sammanställnings-, uppställnings- och detaljritningar som visar utformningen av en byggnad.

Vilka olika taktyper finns det?

13. FAQ
Det finns cirka sju olika taktyper – vadeltak, valmattak, säteritak, tälttak, pulpettak, sargtak och mansardtak.

Hur ser ett sadeltak ut?

14. FAQ
Ett sadeltak sitter ihop i taknocken och har ett fall på vardera sida. Ofta är en taklutning på 45 grader vanlig. Sadeltak är den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur.

Hur ser ett pulpettak ut?

15. FAQ
Ett pulpettak har oftast en lutning i sitt utförande. Ibland kan ett pulpettak ha två lutningar i olika nivåer. Idag används ofta pulpettak på hus i modern stil och funkisstil.

Vad betyder brutet tak?

16. FAQ
Ett brutet tak kallas även mansardtak. Det kan beskrivas som ett sadeltak men med två sluttande sidor.

Vad är en husfasad?

17. FAQ
En fasad är termen för yttersidan på en byggnad.

Vilka sorters fasader finns det?

18. FAQ
Det vanligaste fasadmaterialet idag är puts, trä, tegel, kalksandsten och plåt.

Hur länge håller en putsad fasad?

19. FAQ
En fasad i puts kan sägas hålla runt 40-60 år innan den måste renoveras och en fasad i trä kan tänkas vara i behov av ommålning cirka vart tionde år.

Vad finns det för olika golv?

20. FAQ
Det finns mängder av olika golv i alla typer av utseenden, tjocklekar och färger. Vill ni ha en genuin känsla med ett massivt trägolv eller varför inte en modern look med en 1-stav, 2-stav eller 3-stavsparkett? Ni bestämmer helt själva vilket utseende ni vill ha i ert nya stenhus. Hos oss på Nordiska Villor kan ni välja ur Kährs och Basecos sortiment.

Varför massivt trägolv?

21. FAQ
Det finns inget som säger att ett massivt trägolv är bättre än en 2-stavs eller 3-stavsparkett. Allt beror egentligen på vilket helhetsintryck ni vill skapa i ert nya stenhus. Hos oss på Nordiska Villor kan ni välja golv ur Kährs eller Basecos sortiment i olika pigmenteringar och utföranden.

Får man installera en braskamin själv?

22. FAQ
Ja, det får man men vi rekommenderar att ni läser anvisningarna noga då det är ett antal regler att förhålla sig till såsom olika avstånd mm. För att installera en braskamin kan det ibland krävas bygglov. Ta kontakt med er kommun för att få reda på vad som krävs för just ert område. Köper ni ett hus från Nordiska Villor och väljer till en braskamin som tillval så är det alltid er entreprenad ni väljer som installerar braskaminen åt er.

Hur mycket värme ger en braskamin?

23. FAQ
Vi på Nordiska Villor har valt att erbjuda braskaminer ur Conturas sortiment. Conturas braskaminer eldas med ved och de flesta av deras kaminer har en verkningsgrad runt 80% och kan anslutas till uteluft (verkningsgraden anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme).

Vad kostar fönster med spröjs?

24. FAQ
Priset varierar beroende på storlek och modell av fönster. Hos oss på Nordiska Villor kan ni välja vilka fönster ni vill ha på ert nya stenhus. Vi har valt att erbjuda fönster från både Elitfönster och Hajom så att ni ska få ett brett utbud av alla sorters fönster.

Vad är spröjs?

25. FAQ
Spröjs är en dekoration på fönster. Ofta har man spröjsade fönster om man vill få ett mer genuint eller tidlöst uttryck på sitt nya stenhus. Vill man ha ett mer modernt uttryck så brukar spröjsen utgå.

Kan man lägga plåt direkt på papp?

26. FAQ
Det kan man göra men det är väldigt viktigt att man kontrollerar befintligt ytskikt innan man lägger plåttaket på. Vi rekommenderar dock en underlagspapp istället.

Vad ska man ha under plåttak?

27. FAQ
Under ett plåttak ska man ha någon form av tätskikt såsom underlagspapp. Detta för att skydda huskroppen mot regn som kan tränga in.

Vad är underlagspapp?

28. FAQ
Underlagspapp lägger man som en bas under husets takbeklädnad. Detta används under olika former av tak såsom plåt, takpannor, takpapp eller shingel. Underlagspappen är en del av byggnationen och skyddar huskroppen mot regn.

Vad är syllpapp?

29. FAQ
Syllpapp är en fuktspärr i form av antingen papp eller plattor av gummigranulat.

Vad används syllpapp till?

30. FAQ
Syllpapp är en fuktbarriär. Det behövs mellan olika material för att det ena materialet inte ska suga åt sig fukt. Exempelvis mellan betong och trä då betong är ett väldigt fuktigt material.

Måste man ha syllpapp?

31. FAQ
Syllpapp är nödvändigt mellan olika material som en fuktspärr.

Vad kostar det att gjuta en betongplatta?

32. FAQ
Priset för att gjuta en betongplatta beror på hur stor plattan behöver vara. Generellt sett ligger priset på 1200-2000 SEK/kvm. Det som sätter priset är tjocklek, storlek och laster.

Vad är en betongplatta?

33. FAQ
En betongplatta är ett alternativ till en grundlösning för ert nya hus, det vill säga en betongplatta är det ni bygger ert hus på. Den är grunden till ert nya hus. I en betongplatta kan ni ha vattenburen golvvärme. För en villa är detta den vanligaste grundlösningen. När ni köper ett hus från Nordiska Villor får ni vattenburen golvvärme i huset. Ni kan reglera denna golvvärme i alla rum.

Hur tjock behöver en betongplatta vara?

34. FAQ
Den vanligaste tjockleken på en betongplatta är 100 mm. Ska ni ha vattenburen golvvärme behöver plattan vara minst 70 mm.

Vad måste man ha bygglov för?

35. FAQ
Bygglov krävs när ni bygger nytt hus, gör en tillbyggnad eller om ni bygger något som utgör en större skillnad på exteriören. Ta gärna kontakt med oss på 010 330 76 75 för att få veta mer om hur husprocessen går till.

Hur mycket får man bygga ut sitt hus utan bygglov?

36. FAQ
Att bygga ut sitt befintliga hus kräver oftast bygglov. Detta eftersom ni ändrar husets storlek och exteriör. Ibland kan reglerna styras beroende på om ni har ert hus inom detaljplanerat område eller ej. Rekommendationen är att ta kontakt med er kommun eller oss på Nordiska Villor för att få veta mer om detta.

Hur går bygglovsprocessen till?

37. FAQ
Det är många steg att tänka på i en bygglovsprocess. Vi har radat upp alla steg åt er här: Husprocessen steg för steg

Vad kostar ett bygglov?

38. FAQ
Vad ett bygglov kostar varierar. Priset beror på vad ni ska bygga och hur stort det är. Priset på ett bygglov kan också variera beroende på vilken kommun ni bygger i då alla kommuner har olika taxor, vilket kan innebära att priset på bygglov skiljer sig mycket runt om i landet. Det som också kan göra att priset varierar är hur pass mycket bygget skiljer sig från detaljplanen.

Vad innebär ett bygglov?

39. FAQ
När ni ska bygga nytt hus, göra en tillbyggnad eller om ert byggprojekt utgör en större skillnad på exteriören så krävs ett bygglov. Ni gör då en anmälan till kommunen ni ska utföra projektet i med de handlingar som er kommun efterfrågar.

Vad är skillnad på bygglov och bygganmälan?

40. FAQ
Den största skillnaden mellan ett bygglov och en bygganmälan är kostnaden. Ett bygglov är mer omfattande än en bygganmälan. En annan stor skillnad är tiden det tar att handlägga. En bygganmälan tar generellt sett fyra veckor medan ett bygglov kan ta upp till tio veckor eller mer beroende på hur omfattande ert byggprojekt är.

Hur länge håller takpannor i betong?

41. FAQ
Hur länge en betongpanna håller beror såklart på hur du sköter och underhåller ditt tak. Normal livslängd på en betongpanna är cirka 100 år.

Vilka takpannor ska man välja?

42. FAQ
Vilken takpanna ni väljer beror på vilken stil ni vill ha på ert nya stenhus. Hos oss på Nordiska Villor kan ni få en betongpanna eller en genuin tegelpanna i olika färger och utföranden. Ibland kan ni välja helt fritt men ibland kan detaljplanen bestämma vilken takbeklädnad ni får välja.

Vilka tegelpannor är bäst?

43. FAQ
Vi på Nordiska Villor har valt att erbjuda takpannor från Benders och Monier för att vi tycker att dessa leverantörer är de bästa på marknaden. Vi vill att ni som kund ska vara nöjd med ert materialval och vi vill att ni som kund hos oss ska få det bästa till ert nya stenhus.

Vilken takbeklädnad är bäst?

44. FAQ
Alla takbeklädnader är bra och ni bestämmer helt själva vad ni vill ha för takbeklädnad på ert nya stenhus. Hos oss kan ni välja allt från plåttak, papptak till betong och tegelpannor från kända och ledande varumärken såsom Monier, Benders, Plannja, Vittinge med flera.

Vilket är det billigaste taket?

45. FAQ
Papptak och betongpannor hör båda två till den billigaste typen av tak man kan lägga.

Vad ska man välja för plåttak?

46. FAQ
Vad ni väljer för plåttak beror på vilken stil ni vill ha på ert nya hus. Hos oss på Nordiska Villor har vi valt att erbjuda plåttak från Plannja då vi tycker att det är det bästa plåttaket på marknaden. I Plannjas sortiment kan ni välja bland olika färger och utföranden.

Vilken takbeklädnad?

47. FAQ
Vilken takbeklädnad du väljer beror ofta på vilken stil ni vill ha på ert nya stenhus. Vill ni ha en modern stil? Eller vill ni hellre ha en tidlös stil på ert nya stenhus? Ibland kan också detaljplanen bestämma vilken typ av takbeklädnad ni får välja på ert nya hus. Ofta styr detaljplanen det om ni bygger inom ett detaljplanerat område. Vi på Nordiska Villor hjälper er att tyda allt detta så att det blir korrekt.

Vad krävs för att få startbesked?

48. FAQ
För att få ett startbesked krävs det att ni har gått igenom hela bygglovsprocessen, vilket kräver en rad förberedelser av ritningar och andra handlingar.

Vad är ett tekniskt samråd?

49. FAQ
Ett tekniskt samråd är ett möte med er som byggherre, oss som hustillverkare, er kontrollansvarige samt kommunen där vi tillsammans går igenom byggprojektet och fastställer en kontrollplan som kontrollansvarig har tagit fram. I det tekniska samrådet redovisas även andra handlingar som eventuellt behövs.

Hur går ett tekniskt samråd till?

50. FAQ
När ni har fått bygglov, valt ert hus, gjort alla tillval och genomfört en slutlig beställning har ni ett tekniskt samråd där ni som byggherre tillsammans med er kontrollansvarige, oss på Nordiska Villor samt kommunen diskuterar byggprojektet. På ett tekniskt samråd har vi på Nordiska Villor tagit fram alla projekteringshandlingar som behövs. Er kontrollansvarige har tagit fram en kontrollplan utifrån dessa projekteringshandlingar. På det tekniska samrådet ska arbetet planeras och organiseras och kontrollplanen er kontrollansvarige har tagit fram ska fastställas.

Får man bygga direkt efter startbesked?

51. FAQ
Ett startbesked behöver ni få skriftligt från kommunen. När ni har fått detta får ni börja bygga. Startbeskedet är giltigt i två år och byggnationen måste sättas igång inom två år och avslutas inom fem år från den dagen då ni fick startbeskedet.

Hur långt innan man får startbesked?

52. FAQ
Hur lång tid en sådan process tar beror på vilken kommun ni söker bygglov i. Det beror också på hur många som söker just när ni söker. Generellt sett kan man säga att det tar ca fem-sex månader från att vi har satt igång processen, beställt nybyggnadskarta, ansökt om bygglov och haft tekniskt samråd.

Vad är en nybyggnadskarta?

53. FAQ
En nybyggnadskarta är en unik karta som beställs från den kommun där ni ska bygga. Nybyggnadskartan visar bredden, längden samt de olika höjderna på er tomt. Utifrån nybyggnadskartan kan ni utläsa var solen går upp och var solen går ner så att ni på bästa möjliga vis kan placera ert nya stenhus utifrån solens läge. Vi på Nordiska Villor hjälper er att tyda allt detta så att ni som kund hos oss ska få så bra solläge som möjligt när vi placerar ut ert nya stenhus. När vi väl sitter med nybyggnadskartan kan vi även planera hur ni vill ha er trädgård. Vill ni ha en pool? Ett garage eller en annan tillbyggnad på er tomt? Vi kan även med hjälp av nybyggnadskartan planera eventuella markarbeten som behöver göras på er tomt så att tomten blir så bra som möjligt för er.

Hur mycket kostar en nybyggnadskarta?

54. FAQ
En nybyggnadskarta kostar allt från 4900 – 9900 SEK beroende på vilken kommun ni ska bygga i.

Vill du prata med oss?

Hittar ni inte det svaret på de frågor ni söker kan ni alltid ringa.

Ni kan nå oss på 010-330 76 75

KONTAKTA OSS

info@nordiskavillor.se

KLICKA HÄR

Husmodeller

2024 © Nordiska Villor - nordiskavillor.se