Husprocessen steg för steg

Hur går det till att bygga ett nytt hus i Hörby? Att bygga ett nytt hus är en stor process i sig men för att göra allt så smidigt och tryggt för er som möjligt har vi på Nordiska Villor tagit fram de viktigaste stegen till er. Det hela påbörjas med att vi sätter oss ner tillsammans och lyssnar på era önskemål, vart ni vill bo i Hörby och hur det ska se ut. Vi ser över er budget och sedan börjar vi tillsammans budgetera. Därefter utgår vi från detta och startar husprocessen. Det som är viktigt för oss på Nordiska Villor är att ni blir nöjda med era val.

Planering och finansiering

STEG 1
Detta är A och O för att kunna starta husprocessen. Tillsammans planerar vi vilket hus er budget räcker till och kalkylerar de övriga kostnaderna som tillkommer. Vad kostar ett hus per kvm och vad kostar det att bygga ett hus? Vi tittar på allt det och besvarar era frågor. Vi tittar också på månadskostnaden. Vi ser över era alternativ till finansiering och hjälper er att sätta en buffert. En buffert är bra att ha till bland annat eventuella markarbeten och tillval. Efter all planering är det dags att se över vilka alternativ vi har när det gäller tomten. Har ni en tomt i åtanke eller behöver ni hjälp att hitta en ledig tomt? Hur ser den tomten ut och vad behöver vi förhålla oss till när det gäller markarbete? Hos oss kan ni känna er trygga då vi har många års erfarenhet inom husbranschen.
Bilden föreställer ett barn som är i famnen på sin förälder och kollar ut över marken där ett hus snart ska byggas steg för steg.

Tomten huset ska stå på

STEG 2
Cirka 80% av våra kunder har ingen tomt när de kommer till oss och en del har redan en tomt i åtanke. I detta steg sätter vi oss ner och går igenom vilka önskemål ni har geografiskt, var ni vill bo helt enkelt. Hur en tomt ser ut varierar - vissa är smala, andra är breda och vissa har en detaljplan som påverkar ert val av hus. Därför är detta steg en viktig faktor i husprocessen.

Om ni redan har en tomt åker vi ut och tittar på den. Vi hjälper er att granska detaljplanen och ser över vilka förutsättningar tomten har och om det krävs något extra markarbete för att sedan kunna matcha tomten med den perfekta husmodellen. Vi tittar även på solläget på tomten så att vi sedan kan passa in en husmodell som gör sig bäst just på er tomt.

Husmodellen

STEG 3
Nu kommer vi till det steg som de allra flesta tycker är det viktigaste och roligaste momentet i husprocessen: Ert drömhem – Huset. Husmodellen ni väljer beror lite på vilken tomt ni har i åtanke. Alla husmodeller passar inte in i alla miljöer. Detta hjälper vi er med. Det som också påverkar husmodellen ni väljer är såklart vilken budget vi har tagit fram tillsammans. Här tittar vi på vad ni vill ha och vad ni önskar och utifrån det tar vi fram en husmodell som faller er i smaken och som passar er budget.

Alla husmodeller vi har går att ändra färg eller takbeklädnad på vilket påverkar det yttre och gör huset annorlunda. Ni kan få ert hus arkitektritat och egendesignat . Ni väljer helt själva vad som passar er och det som kommer göra ert hem till ert drömhem. Läs mer om våra olika husstilar

Köpeavtal

STEG 4
Nu har ni valt både huset och tomten så nu är det dags att skriva ett kontrakt, ett så kallat köpeavtal. Detta signeras av både er och av oss som husrådgivare. Vi tar fram ett preliminärt pris till er på materialsatsen som, beroende på vilka tillval ni väljer, kan komma att ändras enligt era önskemål. Har ni valt att ha generalentreprenad skriver ni ett kontrakt för materialsatsen, det vill säga huset, och ett kontrakt med entreprenaden. Har ni en delad entreprenad, det vill säga att ni har en egen byggfirma som ska bygga ert hus, skriver ni endast kontrakt på materialsatsen från oss.
Bilden föreställer en hand i närbild som skriver på ett papper. Första steget i husbygge är oftast planering och finansiering.

Bygglov

STEG 5
Nu är vi steget närmare husbygget men först ska vi tillsammans placera ut huset på tomten enligt detaljplanen/planbestämmelserna. Vi ska se till att det huset ni har valt passar in enligt riktlinjerna. Här är det ofta utsidan som byggnadsnämnden har åsikter om och allt står i detaljplanen/planbestämmelserna som vi tillsammans går igenom steg för steg. Här hjälper vi er sedan att ta fram alla handlingar så att ni kan göra en bygglovsansökan. Avgifterna är olika och varierar från kommun till kommun och detta har vi redovisat till er i produktionskostnadskalkylen så att ni kan känna er trygga.

När bygglovet är beviljat kallar byggnadsnämnden till tekniskt samråd. Ni får sedan ett datum när ni ska ha ett möte och där ska alla handlingar redovisas innan ni får en tid för byggstart.

Egna val och tillval

STEG 6
Medan vi väntar på kommunens godkännande kommer steget de flesta tycker är allra roligast, nämligen att sätta sin egen prägel på sitt hem och välja bland alla våra tillval. Här kan ni välja hur ni vill att huset ska se ut invändigt. Med kunskap inom både design och färgval hjälper vi er med tips och råd gällande tillvalen. Läs mer om vad som ingår i materialsatsen från början.

Slutlig beställning av hus

STEG 7
När ni är säkra och har gjort alla era val från köksdetaljer, badrum, golv med mera görs en slutlig beställning. Denna beställning går inte att ändra så här är det viktigt att ni har gått igenom tillvalen noga.

Innan vi trycker på den gröna knappen och beställer alla tillval och allt material beställer ni en spärrförbindelse från er bank. Vi hjälper er även med detta. Spärrförbindelsen beställer ni för att det ska finnas en ekonomisk säkerhet för båda parter. Denna förbindelse brukar gå igenom efter att ni har fått ett startbesked.

Tekniskt samråd och startbesked

STEG 8
Nu är det dags för det vi nämnde i steg 5. Här ska alla handlingar redovisas i ett tekniskt samråd innan ni kan få ert datum för byggstart av huset. Vi hjälper er att förbereda er för detta med både handlingar och kunskap. När det tekniska samrådet är över får ni ett datum för när huset kan börja byggas.

Byggstartsmöte

STEG 9
Här träffas ni tillsammans med oss och entreprenaden för att gå igenom alla handlingar, själva huset och bygget. Detta gör vi tillsammans för att få ett fint flöde på hela byggprocessen. Det är viktigt för oss att ni är med och vet vad som sker så att ni kan känna er trygga under hela processen.

Huset börjar byggas

STEG 10
Nu kommer vi till det steg som vi alla har väntat på, husbygget. Hos oss på Nordiska Villor har ni antingen valt delad eller generalentreprenad. Vare sig det är det ena eller det andra gör vi resan tillsammans hela vägen från start till mål. Det ska kännas tryggt att bygga hus med oss.

Materialsatsen kommer i olika leveranser beroende på vilket skede vi befinner oss i. Vi sköter logistiken och passar in detta med bygget så att allt flyter på optimalt. När leveransen är på plats är det entreprenörens ansvar att resa huset och göra det inflyttningsklart till er.

Besiktning

STEG 11
När husbygget är klart och allt är färdigställt är det dags att kontrollera att allt är korrekt utfört och säkert. Därför har alla husbyggen alltid en besiktningsman som utför en förberedande besiktning, en så kallad kontrollbesiktning av huset. Denna beställs av byggföretaget och är till för att hitta eventuella fel i god tid för att kunna korrigera innan slutbesiktningen.

Efter kontrollbesiktningen är det dags för den slutliga besiktningen som utförs av en certifierad opartisk besiktningsman. Denna besiktning görs för att se till att byggfirman har gjort ett korrekt arbete och att ni har fått det som är avtalat i kontraktet.

Inflyttning

STEG 12
Nu kommer dagen vi alla väntat på. Det är dags att flytta in i ert drömhem. Hur lång tid en sådan här husprocess tar beror helt på de många olika faktorer som spelar roll i ett husbygge. Vi på Nordiska Villor kommer att hålla er uppdaterade hela vägen så att ni kan planera er inflyttning på allra bästa och smidigaste sätt.
Ett stock foto

Kostnad för stenhus

Vi får ofta frågan vad det kostar att bygga ett nytt stenhus. Priset beror helt på husets storlek: är det ett 1-planshus, 1,5-planshus eller 2-planshus? Tomten och läget spelar också en stor roll i det totala priset.

Läs mer här
Ett stock foto

Vad ingår i materialsatsen

Hos oss kan ni få ett färdigt hus till en bra peng. Allt ingår nämligen i materialsatsen. Vill ni sedan personifiera ert hus och göra det exakt så som ni vill ha det kan ni göra det med. Ni väljer precis det ni vill ha i ert nya stenhus.

Läs mer här
Ett stock foto

Finansiering

Hur går finansieringen till när man bygger nytt hus? Det finns olika aspekter att ta hänsyn till när det kommer till hur ert nya hus kan finansieras. Här berättar vi om allt från byggnadskreditiv till bolån.

Läs mer här

Kontakta oss

Drömmer ni om att bygga ett nytt stenhus? I en husprocess är det en del faktorer att ha i åtanke. Vi hjälper er när det kommer till den biten. Ta gärna kontakt med oss för att få klarhet i vart ni ska börja och vad ni ska tänka på i första hand, tillsammans bygger vi ert drömhus.

Ni kan ringa oss på010-330 76 75

2024 © Nordiska Villor - nordiskavillor.se